Tarczyca - ważny temat

Tarczyca a dieta

Leczeniem chorób tarczycy zajmuje się endokrynolog, najczęściej wykorzystując metody farmakologiczne lub pomaga chorym, przeprowadzając operacje. Warto jednak pamiętać o tym, że można samemu wspomagać leczenie odpowiednią i zbilansowaną dietą. Jak ją odpowiednio skomponować?

Problemy z tarczycą mogą się objawiać jej niedoczynnością, nadczynnością lub mogą mieć charakter zmienny. W przypadku niedoczynności tarczycy metabolizm zwalnia, a jeżeli chory cierpi na nadczynność, przyspiesza. Gdy jednak zaburzenia mają pochodzenie autoimmunologiczne (choroba Hashimoto) stwierdza się, że wystąpienie objawów jest skutkiem niewłaściwego odżywiania.

Jednym z objawów niedoczynności tarczycy są problemy z pracą układu pokarmowego i związane z tym przybieranie chorego na wadze, które jest nieadekwatne do ilości i jakości spożywanego pokarmu, a także mogą pojawiać się zaparcia. Warto w tym przypadku przy pomocy diety usprawniać metabolizm i zapewnić naszemu organizmowi dużą ilość jodu i selenu oraz białka. W takiej sytuacji należy jeść ryby, które są bogate w białko i jod (dorsz, łosoś, śledź zawierają w swoim składzie najwięcej jodu). Dużo jodu jest także w wodach mineralnych. Z kolei dużo białka jest w chudym drobiu, mięsie oraz nabiale. Należy także jeść dużo owoców i warzyw. Wzbogacenie naszej diety w błonnik pomaga złagodzić zaparcia i usprawnić metabolizm. W przypadku niedoczynności tarczycy należy jeść tłuszcze nienasycone, które możemy znaleźć w owocach morza.

Z diety trzeba jednak wyeliminować niektóre produkty, które mogą osłabić przyswajanie jodu. Są to między innymi soja, warzywa kapustne, rzepa i brukiew. Niezalecane jest też jedzenie orzeszków ziemnych, gruszek, truskawek, ziemniaków i kukurydzy.

Nadczynność tarczycy objawia się u chorych nadpobudliwością, utratą masy ciała, arytmią, obrzękami, drżeniem rąk oraz biegunką. U osób, które cierpią na tę chorobę, obserwuje się zwiększone zużycie tlenu, a także większą przemianę białek, tłuszczów oraz węglowodanów.

Odpowiednia dieta wspomaga leczenie chorych i polega ona na:

  • spożywaniu dużych ilości białka, czyli nabiału, ryb i chudego mięsa,
  • powinno się pomiędzy głównymi posiłkami jeść pełnowartościowe desery i przekąski, takie jak: koktajle mleczne, budynie czy sałatki owocowe,
  • powinno się jeść 5-6 mniejszych posiłków dziennie,
  • należy wzbogacić swoją dietę w witaminę A, która jest w produktach mlecznych, rybach, jajach i w tranie, oraz marchwi, pomidorach, pomarańczowej papryce, brzoskwiniach i morelach,
  • trzeba też zrezygnować z mocnej herbaty i kawy oraz napoi gazowanych z kofeiną, np. coca-coli,
  • ponadto posiłki powinny być lekkostrawne i powinno się zrezygnować ze smażenia,
  • trzeba także ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu.